Природа рідного краю

середу, 22 листопада 2017 р.

Світлина від Рух «За мову».
Джерело
Світлина від Відеорепетитор української мови.
Світлина від Рух «За мову».

Ваша дитина повинна не замислюючись чітко відповідати на ці 16 питань!

Безпека дітей – одне з головних питань, які турбують будь-якого батька.
Якщо ви хочете бути впевнені, що ваше чадо не потрапить ні в яку небезпечну ситуацію, вам слід заздалегідь навчити дитину правилам поведінки.


Картинки по запросу фото небезпека для дитини на вулиці

Задайте йому наступні питання. Не виключено, що відповіді дитини стануть для вас несподіванкою.

1. Що робити, якщо батьків немає вдома, а хтось намагається відкрити двері?
Педіатри підрахували, що сучасні діти споживають у 2-3 рази більше цукру на день, ніж потребує їхній організм. Як наслідок, діти масово страждають через надмірну вагу, швидку перевтому, нервове збудження, поганий настрій та слабкий імунітет.
диетолог
Як зробити раціон кориснішим і при цьому не змусити дитину почуватися обділеною, розповідає дитячий дієтолог, консультант зі здорового харчування, автор блогу AvocadoMama Марія Федоренко.
1. Додайте більше білкової їжі
Завдання батьків, які складають дитяче меню, — запропонувати якомога більше білкової їжі. Адже білок дуже важливий для організму, що росте.

вівторок, 7 листопада 2017 р.

До уроку літератури

Таємниці та загадки острова Хортиця – легендарної землі козаків 

  Запорізький дуб на Верхній Хортиці

Козацькі байки про дуби. А може, й не байки…

Пам`ятаєте священний Дуб, який згадував імператор Костянтин у своєму літописі? Вкінці минулого століття працівники місцевого музею дістали з дна Дніпра унікальний артефакт – старовинний дуб, вік якого, за експертними оцінками – 8,5 тисяч років…
Відомо, що на Хортиці справді росли старезні дуби-велетні. З 1871 існує легенда про «Священний Червоний дуб запорозьких козаків». Вже тоді його вік був більше як 500 років, а товщина стовбура – 6 метрів в обхваті. Це було непросте дерево. У легенді розповідалось, що «його листя протягом всієї зими було червоним і не спадало аж до весни». На жаль, до наших днів дерево не дожило. Зараз вік найстарішого дуба на Хортиці оцінюють приблизно у 300 років, всі ніші великі дуби були вирубані протягом XIX-XX століть.
700-літній козацький дуб зараз росте в селищі Верхня Хортиця (правобережна частина Запоріжжя). Він справді жив в один час із козаками. Легенди розповідають, що попри цей дуб Богдан Хмельницький вів своє військо до переможних Жовтих Вод. І, зупинившись, побажав хлопцям бути такими ж нерозривними з Батьківщиною, як коріння дерева із землею.
Кажуть, саме під цим дубом у 1675 році козаки писали славнозвісний лист турецькому султану. Та «так реготали, що з дуба жолуді обпадали»…

суботу, 4 листопада 2017 р.

Екскурсія до столиці

Сьогодні ми повернулись зі столиці нашої України -- славного міста Києва.
Неможливо за день оглянути весь Київ, але можна встигнути закохатися в нього.  Величний, поважний, спокійний та багатолюдний, замріяний , романтичний та серьйозний, неймовірний, загадковий...
Поки готувались до подорожі, дуже переймалися щодо погоди -- синоптики обіцяли дощ. Але Людмила Миколаївна заспокоювала : " Наше позитивне ставлення , бажання познайомити дітей зі столицею розженуть дощові хмари". І місто зустріло нас по-батьківські тепло, хоч і насупив хмари,  десь підганяв нас теплим осіннім дощиком, десь замріяно огортав мрячкою. Але по обіду познайомився з маленькими запоріжцями і дозволив почувати себе як удома, навіть, підморгнув сонячним променем.










 Обожнюю це місце!















 Слухаємо екскурсовода...






Парк Вічної Слави у Києві - меморіальний комплекс, розташований на крутому схилі Дніпра, звідки відкривається гарний вид на місто. 









Парк Ві́чної Сла́ви (попередні назви: Ано́совський садКі́ровський парк[1]Коменда́нтський сад) — парк у м. Києві, розташований на верхній та середній наддніпровських терасах між Лаврською вулицею та Дніпровським узвозом. З півдня обмежений валами Старої Києво-Печерської фортеці (цитаделі), нижня частина парку межує з історичною місцевістю Аскольдова могила. Головний вхід з площі Слави. До складу парку входять Меморіал Вічної Слави з обеліском на могилі невідомого солдата, Алея Воїнської Слави[2], Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні. Площа — 18,37 гаДжерело

Далі йдемо повз Лавру
  Є Батьківщина-Мати, а в нас --Син
«Батьківщи́на-Ма́ти» — монументальна скульптура в Києві, розташована на високому правому березі Дніпра на території Національного музею історії України у Другій світовій війні.

 

 
 
 













Далі-- до музею іграшок

 
Слухали "Ку-ку!"


 




Найвеличнішою спорудою Національного заповідника „Софія Київська” є Софійський собор – всесвітньо відома пам’ятка архітектури і монументального живопису ХІ ст. У 1990 р. собор разом ансамблем монастирських споруд на його подвір’ї занесено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.


 
ЗОЛОТІ ВОРОТА






На МАЙДАНІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ







Квітковий годинник. Позаду -  алея НЕБЕСНОЇ СОТНІ



Європейська площа

Ботанічний сад


















 ...Грає море зелене....


...тихий день догора...

 ....дорогими для мене...
  . .......стали схили Дніпра...

Вид на Лавру



Національний Ботанічний сад ім. М. М. Гришка НАН України. Створений 1936 року як Ботанічний сад Інституту ботаніки АН УРСР. Площа 130 га. У 1944 році був реорганізований в Центральний республіканський ботанічний сад АН УРСР. У колекціях саду - близько 13 тис. видів і сортів деревних, чагарникових і трав'янистих рослин зі всіх континентів помірної, субтропічної і тропічної зон світу. Тут створено ботаніко-географічні ділянки: «Степи України», «Карпати», «Крим», «Кавказ» та інші, що відображають типові ландшафти країни, а також монокультурні колекції-сади (сад бузків, розарій та ін.). У Центральному республіканському ботанічному саду було створено кращі в колишньому СРСР колекції орхідей, розроблені принципи створення композицій з орхідей для озеленення інтер'єрів космічних кораблів. У 1980 році орхідея «Доротіс Красива» виросла і зацвіла в космічному апараті (перебувала там протягом півроку). У Ботанічному саду ведуться дослідження в області інтродукції й акліматизації, хімічної взаємодії, захисту рослин, фітодизайну й охорону рослинного світу. ДЖЕРЕЛО

 фото з інтернету, ще ТУТ



В метро:

Найглибша станція київського метро, розташована на глибині 105,5 м.
 


 
 

Британське видання The Guardian нещодавно опублікувало список з 12 найкрасивіших станцій метро, у якому знайшлося місце і для київської підземки «Золоті ворота». У зв’язку з такою честю пропонуємо ознайомитися з незвичайною історією цього витвору архітектури.....Читати далі



В потязі:




 Обід на Хрещатику:



 Найбільше нас, вчителів, вразили наші учні- добрі, виховані , розумні, вони не скаржились на втому після довгих піших прогулянок, мужньо витримали невеликі труднощі із транспортом.
Додому всі повернулись задоволені!


Чекаємо на нові пригоди!
Чи так?