Природа рідного краю

неділю, 27 березня 2016 р.

8 травня, неділя
День матері в Україні
У багатьох країнах світу відзначають День матері 13 травня. В Україні - цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99.
Історія свята така: у 1908 році молода американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів.
Її старання увінчалися успіхом - в 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. Хоча по суті це - свято вічності: з покоління в покоління для кожного мама - найголовніша людина для своїх дітей.
Безумовно, День матері - це одне з самих зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ - образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити незважаючи ні на що.
Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами. І невипадково - від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері.
В цей день ми від усієї душі вітаємо дорогих мам з їх святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.
В 2016 році День матері в Україні припадає на 8 травня.

суботу, 26 березня 2016 р.




 Митио Каку: Учёба уже не будет базироваться на запоминании


 В прошлом году газета   The New York                Times назвала Митио Каку одним из самых    умных людей Нью-Йорка. Американский      физик японского происхождения, провёл ряд исследований в области изучения чёрных дыр и ускорения расширения Вселенной. Известен как активный популяризатор науки. В активе учёного — несколько книг-бестселлеров (многие переведены на русский язык, в т.ч. «Введение в теорию суперструн», «Физика невозможного»«Физика будущего»), циклы передач на BBC и Discovery. Каку — преподаватель с мировым именем: он профессор теоретической физики в нью-йоркском Сити-колледже, много путешествует по миру с лекциями. Недавно Митио Каку рассказал в интервью изданию «Власть Денег», каким он видит образование будущего.
                                                                               

вівторок, 22 березня 2016 р.

 МОВОЛЮБАМ    Як правильно ЯВЛЯЄТЬСЯ  чи Є ?
       Сьогодні 22 березня. За вікном ледь помітні несміливі кроки першого весняного місяця. Досить швидко й несміливо являється весна. Так-так, просто на наших очах на кущах бузку з’являються ніжно-зелені листочки. А нам час перейти від природних реалій до мовних.
     
              Що означає дієслово являється? В українській мові дієслово являтися є синонімом до дієслова з’являтися, яке має такі значення: приходити, прибувати, показуватися, наставати тощо. Варто додати, що на сьогодні дієслово являтися у цих значеннях, по-перше, вживається порівняно рідко, по-друге, має розмовний відтінок. Напр.: «І семи днів не минуло, як ти явився додому. Нарешті-таки, припхався!» – звернулася господиня сердитим голосом до кота-приблуди. У наведеному реченні дієслово явився має негативне стилістичне забарвлення.                
           Дієслово являється – калька з російської Зверніть увагу! Досить часто під впливом російської мови дієслово являтися вживається неправильно, тобто як дієслово-зв’язка.                        
      НЕПРАВИЛЬНЕ вживання дієслова являється Напр.: Наддніпрянщина являється частиною України, до якої спочатку належали лише центральні й північні її області. Контекст являється словесним оточенням слова, яке дає можливість повністю зрозуміти, з яким значенням слово вживається в цьому тексті. В українській мові таке вживання є помилковим.          
     
            Правильно замість дієслова являється вживати дієслово-зв’язку є. Із дієсловом-зв’язкою Є, але також НЕПРАВИЛЬНО: Наддніпрянщина є частиною України, до якої спочатку належали лише центральні й північні її області. Контекст є словесним оточенням слова, яке дає можливість повністю зрозуміти, з яким значенням слово вживається в цьому тексті. Чому неправильно? Бо калькований вислів з російської: “является частью Украины” – “є частиною України”.
       
           Нарешті ПРАВИЛЬНО: Дієслово-зв’язку є опускаємо й пишемо тире, відповідно, іменну частину присудка ставимо в називний відмінок – частина (України), словесне оточення (слова), як-от: Наддніпрянщина – це частина України, до якої спочатку належали лише центральні й північні її області. Контекст – словесне оточення слова, яке дає можливість повністю зрозуміти, з яким значенням слово вживається в цьому тексті. Отже, ми отримали класичний спосіб оформлення визначень.
           
            І кілька слів насамкінець… Як легше запам’ятати правильне значення дієслова являється? У цьому нам допоможе відомий вірш Івана Франка «Чого являєшся мені у сні?» На цій ліричній ноті ми й завершимо наш опус.
Чого являєшся мені
 У сні?
Чого звертаєш ти до мене
Чудові очі ті ясні, Сумні, Немов криниці дно студене?
 Чому уста твої німі?
Який докір, яке страждання,
Яке несповнене бажання
На них, мов зарево червоне,
Займається і знову тоне
У тьмі?
Чого являєшся мені
Усні?
В житті ти мною згордувала,
Моє ти серце надірвала,
Із нього визвала одні
Оті ридання голосні –
Пісні.
В житті мене ти й знать не знаєш,
 Ідеш по вулиці – минаєш,
Вклонюся – навіть не зирнеш
І головою не кивнеш,
Хоч знаєш, знаєш, добре знаєш,
Як я люблю тебе без тями,
Як мучусь довгими ночами
І як літа вже за літами
 Свій біль, свій жаль, свої пісні
 У серці здавлюю на дні.
О, ні!
Являйся, зіронько, мені
Хоч в сні! В
 житті мені весь вік тужити –
 Не жити.
Так най те серце, що в турботі,
 Неначе перла у болоті,
Марніє, в’яне, засиха,-
Хоч в сні на вид твій оживає,
Хоч в жалощах живіше грає.
По-людськи вільно віддиха,
І того дива золотого
Зазнає, щастя молодого,
Бажаного, страшного того
Гріха!

 Read more: 
Учитель готується до гарного уроку все життя... Така духовна і філософська основа нашого фаху і технологія нашої праці. В.О. Сухомлинський

МАЛІ ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ в нашій школі


Ласкаво запрошую до свого блогу!