Природа рідного краю

середу, 20 січня 2021 р.

Про синичок і їх дружбу

 




Про синичок і їх дружбу

Група британських орнітологів з Оксфордського університету вивчає дружбу між синичками в Уайтамському лісі площею 400 га, який знаходиться неподалік від університету. Університет володіє цим лісом з 1942 року. Для дослідження близько 500 пташок, отримали мікросхеми з індивідуальним розпізнавальним кодом, а в лісі були розставлені годівниці, які відкриваються лише при наближенні пташки з мікросхемою. Так що іншим птахам, які не беруть участі в дослідженні, поласувати смаколиками тут не вдасться. Годівниці реєструють «особу» кожної відвідувачки і час прибуття. В результаті накопичилося 34 млн даних про 10 тис. птахів.
Дослідження життя синиць ведеться тут вже 71 рік, спочатку - менш складним способом, а саме кільцюванням, мікросхем тоді ще не було. За деякими спадковими лініями пташок стежать вже протягом 35 поколінь. А з 2007 року синиць забезпечили радіочастотними мітками, які широко використовуються, наприклад, для обліку видачі книг в бібліотеках або для запобігання виносу неоплачених товарів з крамниці. В лісі розставили 65 годівниць, які реєструють кожен візит кожної міченої пташки: її номер, час і місце візиту.
Виявилося, що синиці вкрай рідко харчуюються поодинці, зазвичай групами, і у різних годівниць з'являється одна і та ж група, членів якої можна вважати друзями. Методи вивчення цих груп приблизно ті ж, за допомогою яких вивчається статистика контактів в твіттері, фейсбуці та інших соціальних мережах. Друзі, як з'ясувалося, зазвичай проводять 15-35% часу разом. Синички формують групи з 4-8 птахів. Групи динамічні, так що за день одна і та ж пташка здатна входити не в одну групку. За зиму одна синичка може завести близько 50 друзів.
Кожна пташка є унікальною «особистістю» зі своїм характером. Хоча всі синиці активні і допитливі, серед них є більш скромні, сором'язливі, а є нахабні і товариські. Ці останні мають більше друзів, але дружба між ними не така міцна, як у менш товариських. У обох стратегій є свої плюси і мінуси. Тримаючись в тісній групі надійних друзів, можна краще захиститися від хижаків. При більш широкому, але менш надійному колі спілкування можна отримати більше інформації про джерела їжі, але в той же час підчепити більше хвороб і паразитів.
Мабуть, в своїх соціальних мережах пташки обмінюються інформацією. Одного разу вночі, коли синиці відпочивали від щоденної рутини, в лісі розставили нові годівниці, і на наступний день біля них в першу чергу виявилися найбільш товариські пташки, які мають більше друзів в різних групах. Дослідники підрахували, що знайомство з добре поінформованою синицею підвищує для її друзів шанси на швидке виявлення нового джерела їжі в 22 рази.
Орнітологи відловили по одній синиці з восьми різних груп і в лабораторії поставили перед ними завдання: відкрити годівницю, щоб поласувати смачними черв'ячками. Годівниці були двох кольорів і двох типів: в синіх дверцята відкривалася направо, в червоних - наліво. Пташки досить швидко зрозуміли особливості нових годівниць і навчилися відкривати дверцята. Потім кілька таких годівниць розставили в лісі і випустили з лабораторії вже навчених синичок. Незабаром вся популяція освоїла нові годівниці, причому явно не шляхом проб і помилок, а завдяки навчанню у друзів, що побували в лабораторії.
В іншому досліді 12 годівниць перепрограмували так, що одні стали відкриватися на птахів з непарним номером мікросхеми, а інші - з парним. В результаті навіть стійкі дружні групи були зруйновані: прилітають, скажімо, двоє друзів до однієї годівниці, а вона годує одного і не відкривається для іншого. Через два місяці виявилося, що дружні зв'язки перебудувалися, «парні» птахи згрупувалися з «парними», а «непарні» - з «непарними», і в такому новому складі вони стали відвідувати і інші годівниці, які відкриваються для пташок з будь-яким номером.
Але родинні зв'язки виявилися сильнішими дружніх. Коли таким же способом спробували розділити сімейні пари, з'ясувалося, що навіть загроза голоду не змусить їх розійтися.

Немає коментарів:

Дописати коментар