Природа рідного краю

неділю, 1 березня 2020 р.

День рідної мови

Сьогодні, 21 лютого, Україна і світ відзначають День рідної мови. Це свято для кожної країни має особливе значення та покликане сприяти підтримці мови як виразника культурної приналежності кожної людини. Про історію та традиції "мовного" свята читайте нижче.

 Міжнародний день рідної мови: історія свята

Це свято відзначають щорічно, починаючи від 2000 року. Воно було започатковане Генеральною конференцією ЮНЕСКО на 30-й її сесії в Парижі восени 1999 року.  День рідної мови 2020 Дату для відзначення Дня рідної мови обрали не випадково. У 1952 році у Пакистані було проголошено єдину державну мову - урду, що негативно сприйняло місцеве населення. Це й не дивно, бо спілкувалися урду близько 3% жителів країни, решта використовували переважно бенгальську мову. Таке рішення влади спричинило протести. У місті Дакка сталися сутички між мітингувальниками та поліцією, внаслідок яких силовики вбили кількох молодих людей. Східний Пакистан, який у 1971 році проголосив незалежність і став називатися Бангладеш, 21 лютого відзначає як День мучеників. Саме за пропозицією Бангладеш ЮНЕСКО вирішило святкувати 21 лютого День рідної мови.

День рідної мови в нашій школі. Підсумок  челенджу серед другокласників

Під час карантину наші учні долучились до челенджу, який сміливо та рішуче розпочала Ріна: треба було почитати вголос уривок з будь якої книги та записати це на відео, викласти його в чаті у вайбері та назвати наступного читця, тим самим "передати естафету" . У челенджі прийняло участь 30 учнів нашого класу!!! Діти готувались до запису, по декілька разів читали перед тим, ніхто не соромився і тим самим пропагував ЧИТАННЯ ВГОЛОС УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ! Пишаюсь своїми учнями!
А 21 лютого другі класи гуртом підвели підсумок та відзначили учасників пам'ятними медальками!


Не можу не відмітити належну поведінку наших учнів під час урочистої лінійки)))


1 коментар: